AZOT PROTOKSİT SANTRALİ (TÜPLÜ)

Genel Özellikler:

 

Sistem, EN 7396–1 standardına göre tasarlanmış olmalı ve birinci, ikinci ve üçüncü tedarik kaynağı olarak tüp manifold sisteminden oluşmalıdır.

Bütün tedarik kaynakları normal şartlarda ve tek hata durumunda gaz tedarikinde hiçbir kesintiye uğramamalıdır.

 

Teknik Özellikler

 

Otomatik Kontrol ve Basınç Düşürme Ünitesi

  1. Bu sistem kullanılan rampanın basıncı belli bir seviyenin altına düştüğü takdirde diğer rampayı otomatik olarak devreye almalı, bu şekilde, birincil devrede 120 Nm3/h yükleme miktarını dengede tutarak ikincil devreye basınç ve yük değişimlerini asla yansıtmamalıdır.

 

  1. Boşalan rampa tüplerinin değiştirilmesi esnasında bir kesiklik meydana gelmemeli ve bu değişimi müteakip işletmedeki rampanın gerekli kapasiteyi sağlayamayacağı ana kadar yeni rampa devreye girmemelidir.

 

  1. Boşalan rampa tüpleri değiştirilmez ise ayrıca monte edilen görsel ve duysal santral alarm sistemi ile katlardaki görsel ve duysal alarm sistemlerine kumanda etmeli ve böylelikle oluşan alarm şebekesi daimi surette devrede kalmalıdır. Yani alarm gerektiren sebepler giderilmediği takdirde alarm sinyalleri kesilmemelidir.
  2. EN 7396–1 normlarına uygun olan ünite aşağıdakileri içermelidir:

 

  • İki adet EN ISO 10524–2 normuna uygun, 200 bar giriş basıncını 20 bar ara basıncına ayarlayıcı birincil şebeke basınç düşürücüleri,
  • İki adet EN ISO 10524–2 normuna uygun, 20 bar giriş basıncını 4 bar besleme basıncına ayarlayıcı ikinci basınç düşürücüleri,
  • İki adet yüksek basınç gaz kesme vanası,
  • EN 837-1’e uygun şekilde bir adet alçak basınç ve iki adet yüksek basınç manometresi,
  • Yüksek basınç presostatı (20 bar ayarlı),
  • Bir adet rampa değiştirici invertör sistemi,
  1. Tüm yukarıda sayılan özellikli sistemleri bir arada toplayan fırın boyalı saç kaset tablosu bulunmalıdır.

 

Tüp Santrali Acil Basınç Düşürme Ünitesi

  1. Üçüncü tedarik kaynağı olan acil besleme manifoldunda kullanılacak olan tüp santrali acil basınç düşürücü ünitesi EN 7396–1 standardına uygun olmalıdır.
  2. Ünite EN ISO 10524-2’ye uygun şekilde servo motorlu, tek kademeli bir basınç düşürücü ve membran obtüratör içermelidir.
  1. Ünite aşağıdakilerden oluşmalıdır:
  • Tek kademe basınç düşürücü, EN ISO 10524-2’ye uygun;
  • Yüksek basınç kesme vanası;
  • Gaza özel fiş bağlantısı;
  • EN 837-1’e uygun yüksek ve alçak basınç manometreleri;
  • Giriş basıncının kontrolü için, 20 bar alarm basıncına ayarlı, presostat.

Tüp Rampası

  1. Tüplerin otomatik kontrol ve birinci basınç düşürme tablosu ile bağlantısını sağlamalı ve fırın boyalı çelikten mamul kasa üzerine monte edilmiş olmalıdır. Her bir tüp girişi için geri dönüşsüz akış vanalı, duvara montaj ve tespit parçalı olmalıdır. Tüp girişlerinin bağlantıları gümüş alaşımla kaynaklı bakır borularla sağlanmalıdır.
  2. Tüp bağlantı rampasının nihayetine ikinci bir rampa veya yüksek basınç tahliye vanası bağlanabilmelidir.

 

Rampa-Tüp ve Rampa-Rampa Arası Esnek Bağlantı

  1. Tavlı çekilmiş elektrolitik bakır borudan mamul, her iki ucundan tüp ve rampa bağlantıları için rakorlu 100 cm. boyunda spiral bükümlü olmalıdır.

Yüksek Basınç Tahliye Vanası

  1. Herhangi bir tehlike vukuunda rampalardaki basıncın manuel olarak tahliye edilmesine olanak vermek amacıyla iki adet yüksek basınç tahliye vanası bulunmalıdır.
  1. Bu vanalar 200 bar çalışma basıncına uygun olmalıdır.

Tüp Sabitleme Ünitesi

  1. Tüplerin düzenli ve emniyetli bir şekilde düşey olarak durmasını sağlamalıdır.
  2. Duvara montajı sağlayan tespit profili, tüp yuvaları ve emniyet zincirlerinden oluşmalıdır. Çelikten mamul, boyalı olmalıdır.

Tüp Santrali Basınç Kontrol Panosu

  1. Tüp santrali basınç kontrol panosu, besleme kaynakları ve dağılım ağı şebekesi arasında ünite tipine göre basınç düşürme-regülasyon, sistem kontrol ve izleme fonksiyonlarını yerine getirmek üzere tasarlanmış olmalı, genel tasarımında EN 7396–1, EN ISO 11197 standartları esas alınmalıdır.
  1. Basınç kontrol panosu, tedarik kaynağı çıkış basınçlarını çıkış ünitelerine bağlantı yapılarak tıbbi ekipmanlarla kullanılmaya veya direkt olarak hastaya verilmeye uygun dağılım ağı basıncına düşürmeli ve regüle etmeli, ayrıca, sistemin kontrolü ve izlemesi için ünite üzerinde gerekli vanalar, çek valfler, emniyet ventilleri ve manometreler bulunmalıdır.
  2. Ünite içerisinde kullanılan basınç düşürücüler TS EN ISO 10524–2 standardına uygun olmalı; sıva üstü monteli, elektrostatik toz boya ile boyanmış, DKP sac pano üzerine monte edilmelidir.
  1. Ünitede kullanılan manometreler EN 837–1 standardına uygun olmalı; basınç değerlerinin rahatlıkla okunabilmesine imkan sağlamalıdır.
  2. Üniteler pano üzerinde ayarları rahatlıkla yapılabilecek bir şekilde monte edilmeli, sistemi oluşturan tüm parçalar birbirine ve boru şebekesine çabuk sökülebilir tarzda rakorlar ile bağlanmış olmalıdır.

 

  1. Panonun üzerinde görsel-duysal alarm ünitelerine basınç bilgisini aktaran alçak ve yüksek basınç set değerleri ayarlanabilir kontak manometreler bulunmalıdır.
  2. Pano aşağıdakilerden oluşmalıdır:
  1. 8–10 bar aralığındaki besleme basıncını 4 bara düşüren ve regüle eden iki adet basınç düşürücü,
  • Basınç düşürücü çıkış basınçlarını gösteren iki adet manometre,
  • Giriş ve çıkışı kontrol eden dört adet vana,
  • İki adet emniyet ventili,
  • İki adet çek valf,
  • Bir adet alçak ve yüksek basınç setli kontak manometre,
  • Bir adet tedarik kaynağı çıkış basıncını gösteren manometre.

Yorum yapın