Serum Üretim Tesisi
Serum Üretim Tesisi çok büyük kapasiteli maliyetli cihazlardan oluşan sağlık sektöründe önemli yer edinen serum ve tesisleri hakkında genel bilgiler vereceğiz.
Günümüzde hastanelerde aşı gibi çeşitli amaçlar için kullanılan serum, atlardan elde ediliyor. Bağışık serumların üretimi için özel atlar kullanılıyor. Üretilecek her serum için özel toksinler, toksoidler, venom, veya bakteri kültürleri hazırlanıyor. Bunlar belirli bir programa göre atlara enjekte edilerek, atların bu etkenlere bağışık hale getirilmeleri sağlanıyor. Yani atın vücudunda söz konusu toksine veya bakteriye karşı antikor üretilmesi sağlanıyor. Daha sonra, atların kanları alınarak gerekli kontroller yapıldıktan sonra, bağışık (hiperimmün) serumlar saflaştırılıyor. Serum aslında kanın bir bölümü. Serumu elde edebilmek için özellikle kandaki kırmızı kan hücreleri gibi kimi öğeleri çöktürmek gerekiyor. Bu da sentrifüj denilen bir işlemle gerçekleşiyor. Sentrifüj aslında başka pek çok konuda da sıkça kullanılan bir yöntem olup temel olarak hızla dönen bir motor etrafına tutturulmuş tüplerde bulunan sıvı solüsyonlar içindeki kimi maddelerin, merkez-kaç kuvvetinin etkisiyle çöktürülmesi mantığına dayanıyor. Serum üretim atlarından iyi verim alınması için bu atların sağlıklı ve mümkün olduğu kadar genç olmaları gerekmektedir. Ülkemizde üretilen serumlara örnek olarak tetanoz antitoksik serumunu, difteri antitoksik serumunu, şarbon antibakteriyel serumunu, akrep antivenom serumunu ve normal serumu verebiliriz.
Ülkemizde Rst Medikal Tıbbi Cih. San. Ltd. Şti. Firması Serum Üretim tesisi için bir çok noktada destek sağlamaktadırlar.